Компания Xiaomi вероятно подготвя новия си таблет Xiaomi Mi Pad 5. Вече се появиха първите слухове и информация за планираното устройство.

 

Xiaomi Mi Pad 5: Таблет от ново поколение от Xiaomi?

 

Таблетите с Android са със сравнително слабо представяне на технологичния пазар през последните няколко години. Междувременно обаче таблетът се превърна в много важен и популярен инструмент за видео разговори, независимо дали по време на дистанционно обучение или домакинска работа.

Според последни слухове китайският производител Xiaomi също подготвя новия си модел. Модел Xiaomi Mi Pad 5 трябва да стане последовател на предишните модели Mi Pad 4 респ. Mi Pad 4 Plus, които бяха официално представени през юни 2018 г.

Новите изявления на Xu Jieyun от Xiaomi Group казват, че тази година ще има обновяване на портфолиото от таблети, като системата MIUI е адаптирана за таблетната среда. От първите снимки обаче се вижда, че китайският производител е вдъхновен от най-силната си конкуренция, системата iPadOS.

 

Засега трябва да изчакаме повече официална информация, но в интернет се появиха течове от предстоящия таблет Mi Pad 5. Той трябва да предлага тънки рамки на устройството, както и чифт задни камери в модул, който прилича на текущия Смартфон Xiaomi Mi 11.

По отношение на техническите спецификации трябва да очакваме 2K екран с честота на опресняване до 144 Hz. Дисплеят трябва да бъде LCD и покрит със стъкло Corning Gorilla Glass 5.

На гърба трябва да има модул с няколко камери, докато основният (SONY IMX586) трябва да предлага 20 мегапиксела. Трябва да се добави и 13 MPx ултра-широк макро обектив. Корпусът на устройството е направен от алуминиева сплав, подобно на конкурентния iPad. Той също така ще включва сензор за пръстови отпечатъци в страничния ръб и магнитен капацитивен стилус.

 

Цена и наличност на продукта

 

Основна конфигурация на модела Xiaomi Mi Pad 5 трябва да бъде оборудван с процесор Snapdragon 870, Wi-Fi 6 и да тежи 510 грама. Конфигурацията от 8 GB RAM + 128 GB трябва да бъде достъпна за 3999 китайски юана. В момента това е приблизително 513 € / 617 USD.

По-висока конфигурация от 8 GB RAM + 256 GB трябва да струва 4299 юана (€ 551 / $ 664). Моделът с по-висока RAM до 12 GB + 512 GB място за съхранение трябва да бъде на разположение за 4999 юана (641 € / 772 USD), а най-високият модел 16 GB RAM + 1 TB място за съхранение впоследствие за 5499 юана (705 € / 850 USD).

Изтекла снимка Xiaomi Mi Pad 5.

Базирайки се на изтеклите технически спецификации, новият Mi Pad 5 е насочен към премиум сегмента таблети, който в момента се държи главно от модели от марките Apple, Samsung и Huawei. Това би било първото присъствие на Xiaomi в този сегмент.

Източник